Poštovani mještani, dragi kupci i korisnici usluga Vegium d.o.o.,

danima već traje iznošenje neistina od strane bivšeg djelatnika našeg poduzeća Steve Živića koji je četiri i pol mjeseca radio na našem poljoprivrednom gospodarstvu na Baškim Oštarijama. Prijavljujući se na naš oglas te se predstavljajući kao veterinar zasnovali smo s njim kao stranim državljaninom radni odnos na osnovi radne dozvole za čije izdavanje je sve troškove platilo naše poduzeće. Bitno je napomenuti da je prije dolaska na naše gospodarstvo kao strani državljanin radio na crno na farmi svinja u Istri gdje je također kao i u našem slučaju otišao nezadovoljan uvjetima. Isto tako prije samog dolaska upoznat je sa opisom poslova koje će obavljati te se sa istim složio. Naše poduzeće poštivalo je dogovorene uvjete i to visinu plaće od 7 tisuća kuna mjesečno te samački smještaj i hranu.

Kao radnik Stevo je prosječno obavljao radne obaveze te je više puta dolazio u konflikte sa voditeljem gospodarstva i ostalim radnicima ne slušajući upute i sugestije. Isto tako u obavljanju posla više je puta oštetio opremu i objekte pravdajući se prije svega slabim vidom te mu ista oštećenja nikad nisu naplaćena. Također, kao čovjek u odmakloj životnoj dobi više puta je trebao usluge liječnika za što mu je uredno organiziran prijevoz te su mu se uredno podizali i donosili lijekovi.

Krajem prosinca g. Živić obavijestio nas je kao poslodavca da bi želio raskinuti ugovor o radu što je učinjeno sa 15. siječnja 2021. godine sporazumom o prestanku ugovora o radu. Ono što je bitno napomenuti da je tim sporazumom između ostalog navedeno kako se potpisom istog suglasno utvrđuje kako ni jedna strana nema drugih potraživanja koja bi nastala iz ugovora o radu. Ono što g. Stevo Živić ne spominje u svojim lažima na svojoj fb stranici jest da je mjesec dana od odlaska iz našeg poduzeća više puta nazivao i pisao odgovornoj osobi poduzeća kako smatra da mu se za njegov rad trebaju isplatiti dodatne 3 tisuće kuna iako kako smo gore naveli sporazumom niti jedna strana prema drugoj nije imala više nikakvih potraživanja. U tim pozivima, ali i porukama kojima raspolažemo i koje ćemo priložiti uz kaznenu prijavu, prijetio je da će firmi i odgovornim osobama stvoriti probleme. Takav pristup smatramo ucjenom i na nju nismo pristali. U svojim objavama g. Živić piše niz neistina o uvjetima radnika na našem poljoprivrednom gospodarstvu kroz koje je dosada bilo zaposleno veliki broj ljudi i poduzeće niti s jednim nema otvoreni spor. Isto tako zakonski je jasno definirano kako svako ozljeđivanje radnika na radnom mjestu povlači prijavu inspektora zaštite na radu, obilazak mjesta na kojem se ozljeda dogodila te zapisnik i eventualni prekršajni nalog ako se utvrdi nepravilnost. Od toga nije isključen ni Vegium d.o.o. Zanimljivo je da su se neke ozljede koje spominje g. Živić dogodile van radnog vremena ili u razdoblju kad g. Stevo nije niti bio naš zaposlenik.

Iz gore navedenih razloga te nakon pravnog savjetovanja Vegium d.o.o. protiv g. Živića podignuti će kaznenu prijavu za iznudu te tužbu za klevetu. Iste tužbe biti će podignute i protiv vlasnika fb profila koji su dijelili neistinite sadržaje g. Steve Živića radi osobne koristi.

Vegium d.o.o. odgovorno tvrdi što je uostalom ispunjeno minimalnim tehničkim uvjetima, a potvrđeno inspekcijskim nadzorima kako kao poljoprivredno gospodarstvo ne samo da ispunjava sve higijenske uvjete i standarde već je među najboljim poljoprivrednim gospodarstvima na ovom području.

Analiza naših mliječnih proizvoda vrši se prema propisanoj proceduri i to:

– mikrobiološke analize svih mliječnih proizvoda i mlijeka kao sirovine putem Veterinarskog fakulteta u Zagrebu,

– kemijske analize o nutritivnim vrijednostima koje vrši Agronomski fakultet Zagreb.

Veterinarska ambulanta 4 puta godišnje uzima uzorke sirovog mlijeka za mikrobiološku analizu o broju mikroorganizama i somatskih stanica te nalazi nisu samo uredni već iznadprosječni.

Hrvatska poljoprivredna agencija redovito prati analizu mliječnosti svih goveda te se prilikom tih analiza analizira posebno mlijeko svake muzne krave i to na mikroorganizme, somatske stanice i ostale nutritivne podatke te je iz tih mjesečnih izvještaja vidljivo kako su muzna goveda zdrava i ispravno hranjena.

Mukotrpnim radom postignuti su razni uspjesi koji su potvrđeni raznim nagradama na regionalnoj i na nacionalnoj razini i sigurno nećemo dopustiti da ih kleveću pojedinci radi osobne koristi ili oholosti i zavisti. Nismo primijetili da su brojne objave o nagradama mliječnih proizvoda naše sirane ikada podijelili na svojim profilima dok su jedva dočekali nekoga kao g. Živić s kim bi našli zajednički jezik i razmišljanje.

Poštovani kupci ovim putem još jednom napominjemo kako naši proizvodi ispunjavaju sve propisane uvjete i vrhunske su kvalitete te ih bez ikakvog straha možete konzumirati.

S poštovanjem.

 

 

VEGIUM D.O.O.